Kimondta Szoboszlai a frankót Kerkez Milosról
A Liverpool magyar középpályása válogatottbeli társáról nyilatkozott, de azt is elárulta mit szeret enni, illetve mit ábrázol legújabb tetoválása.
Azért kapta Tokaj az édességet Istentől, hogy kedvesebb, jobban megközelíthető borokat készítsünk, nem pedig azért, hogy ezzel emeljük a borok árát.
„- Mesélj kérlek röviden, hogyan képzeljük el a Kaláka Pince borkészítési filozófiáját!
- Meggyőződésem, hogyha jól ismerjük történelmünket, a hagyományok szabadságot adnak, ha nem ismerjük, nem értjük a múltat, akkor a hagyományok csak korlátokat jelentenek. Mi a szabadságot akarjuk választani, és filozófiánkban igyekszünk újra szintetizálni Hegyalja két nagy hagyományrendszerét: az édesség kultuszát és a természeti egyediségét. Mindkét hagyománycsomagból azt szeretnénk kiemelni, ami a XXI. század emberének is mond valamit. Eszerint borainkat három szinten rendezzük. A piramis alján a Tokaj néven jegyzett borunk áll, s nevével a borvidékre utal. A második szinten egy válogatás borunk áll, ami már szűkebb lokalizációt, településünket igyekszik megmutatni, természetesen Tállya néven. A piramis csúcsán azok a borok állnak, amiket annyira annyira egyedinek találtunk, hogy a dűlők nevén hozzuk forgalomba. Tavaly egyedül a Tökösmálból készült dűlős borunk.
Borpiramisunk tehát nagyon hasonlít a burgundi rendszerhez. Óriási különbség azonban a két borvidék között, hogy Tokajban kell valamit kezdenünk az édesség hagyományával is. Ennek ellenére, a mi borpiramisunk megnevezéseiben csak a területi lokalizációt jelöljük meg, a fajtát (ami mindig hárslevelű és furmint) és az édességet nem. Tesszük ezt azért, mert természetes adottságként kezeljünk, hogy Tokaj-Hegyalján az igazán nagy kihívás a száraz bor készítése. Ebből következően borpiramisunk teteje felé haladva egyre csökkenő cukortartalmú borok találkozhatnak. Azok a tételek, amik nem elég karakteresek vagy stabilak ahhoz, hogy elegánsan viseljék a száraz iskolázást, azok maradékcukorral a Tokaj borunkba, esetleg – ha így is elég kimagaslóak – a Tállya borba kerülnek. Nálunk tehát jellemzően az édesebb bor az olcsóbb. Szerintünk azért kapta Tokaj az édességet Istentől, hogy kedvesebb, jobban megközelíthető borokat készítsünk, nem pedig azért, hogy ezzel emeljük a borok árát, és minden erővel a koncentráltságot keressük. Igen, ez is Tokaj! Másként fogalmazva, Tokaj különlegessége – azt hiszem – így bontható ki századunkban. Tudom, hogy meglepő, újszerű ez a borkínálat, de ha végig gondolják, szerintem el fogják fogadni, hogy Tokajnak ez, ez is a logikája.
Természetesen mi is fogunk majd nagy édes bort készíteni, de az igazi, a mineralitást kibontó és az eleganciát is őrző egyensúlyt én valahol 100 gramm maradékcukor környékén keresem.
- Mikor jelennek meg az első, 2013-as Kaláka borok, és hol keressük őket?
Talán április végén, május elején már megkapjuk rájuk a forgalomba-hozatali engedélyt. Mivel nem egészen 1300 palacknyi borunk született 2013-ból, már most biztosan tudjuk, hogy pincétől el fog fogyni az összes üveg. Kaptunk már ajánlatot borkereskedőtől – akit emberileg és szakmailag is nagyra tartok -, de jó esély van rá, hogy leginkább a pincében lehet megismerni majd a borokat. Tehát örömmel fogadunk minden érdeklődőt.”